20 Aralık 2025
Aksaray
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
-2°
Aksaray Egemen GÜNDEM Kışlık bulgur hazırlıkları başladı

Kışlık bulgur hazırlıkları başladı

Aksaray’da buğday hasadından sonra kadınlar bir araya gelerek kışlık ihtiyaçlarını tamamlıyorlar.

Aksaray’da kışlık yiyeceklerden biri olan bulgur kadınlar tarafından hazırlanıyor. Kadınlar sabahın erken saatlerinde komşularıyla birlikte buğday kaynatmaya başlıyorlar. Buğdayın güzel bir şekilde yıkanmasının ardından büyük kazanlarda kaynatılıyor. Buğdayın suyunu çekmesi ile birlikte kuruması için yerlerde ki örtülere dökülüyor. Kuruması için tırmık veya el ile karıştırılan buğday daha sonra değirmenlerde öğütülerek bulgur haline getiriliyor.

Sabahın erken saatlerinde buğdayı kaynatma işlemine başladıklarını belirten kadınlar “Kış için her yıl buğday hasadı sonrası buğdayımızı kaynatıyoruz. Kurutmaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra eleklerle kumu taşı çer çöpü temizliyoruz. Komşularla birlikte yapınca iş daha çabuk bitiyor. Kuruttuktan sonra herkes payına düşeni alıyor. Hayatta oldukça, Allah ömür verdikçe geleneğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştular. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *