Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, güzlük ekim yöntemi ve ile üretim planlamasındaki değişiklerle ilgili bilgiler verdi. Demir, “İlimizde güzlük hububat ekimleri yapılmaya başlandı. Hububatın büyük bir kısmı kuru toprağa ekildiği için üreticilerimizin beklediği yağışlar ise bir türlü gelmedi. Yağmur yağsa bile çok az ve bölgesel yaydı. Bununla ilgili hala ekmeyen ve yağmurları bekleyen çiftçilerimizde var. Burada sulama şansı olan çiftçilerimizin çoğu ekim yaptı. Kuruya ekenlerde şuanda yağmur bekliyor. İlimiz Türkiye’nin en az yağış alan illerinden bir tanesi, bu yüzden kuru ürün ekimi çok önemli. Sularımız günden güne azalıyor. Zaten yer üstü su kaynağımız çok az. Şehrimizde tarımda kullandığımız suyun yüzde 90-95 yer altı sularıyla yapılıyor. Tabi yağmur ve kar yağmayınca alttaki sularda çekiliyor. 5-10 yıl önce 30-40 metre olan kuyular 150-200 metreye kadar indi. Tabi suyun derine inmesi hem miktar bakımından hem de kalite bakımından da su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Arazi kontrollerimizde pancar yapraklarında bol miktarda kireç görüyoruz. Yapraklar artık yeşilden çıkıp renk atarak beyaz dönmeye başlıyor. Burada benim çiftçilerimizden ricam mutlaka sulama yapacağız. 5 -10 yıl sürekli suyu kullanıp bitirdikten sonra hiç bir şey yapmamaktansa 1 yıl kuru 1 yıl sulu ürün ekerek elimizdeki mevcut su kaynaklarını ömrünü uzatabiliriz. “dedi.
Mısır ile patatese hiçbir şekilde destek verilmeyecek
Üretim planlamasından bahseden Demir,”2025-2026 yılında küçük değişiklikler var. İlimizin de içinde bulunduğu 11 il 52 ilçede su kısıdı olan yerlerde bundan sonra mısır ile patatese hiçbir şekilde destek verilmeyecek. Silaj ve danelik ekse dahi ilimizde Eskil, Sultan hanı, Gülağaç, Güzelyurt ile merkezde kesinlikle destek verilmeyecek. 4 yılda bir ekimi yapılan mısır ile patates üst üste olmamak kaydı ile 2 senede bir ekime müsaade edilecek. İlimiz çok kurak bir bölgede olmasına rağmen çok fazla su tüketimi yapılan bitkilerin ekimi çok fazla. Pancar, yonca, çekirdek, mısır gibi ürünlerin ekimi çok fazla. İlerde çocuklarımıza bir miras bırakmak istiyorsak, ilerde susuzluk çekmek istemiyorsak bu ürünlerin ekimini azaltıp kuru ürünlere yönelmemiz gerekiyor.”diye konuştu. Erkan ALTUNTAŞ ÖZEL