Aksaray'a bağlı Helvadere beldesinde, Sinan Kocabaş tarafından Hasan Dağı’nın eteğindeki taşlık arazide 11 yıl önce deneme amaçlı başlatılan çilek üretimi başarılı sonuçlar verdi. Bu başarı üzerine Kocabaş, 2 yıl önce 1 dekar alanda denemek üzere ahududu ekimi yaptı. Bu yıl 500 kilo ahududu üretip kilosunu 500 liraya sattığını belirten Sinan Kocabaş, şunları söyledi: “Üretilen yerde bereket oluyor. Bu alanlar daha önce taşlık ve atıl arazilerdi. Ailecek emek vererek çilek üretmeye başladık. Her geçen yıl üretimi artırdık. Ahududu gerçekten çok bereketli bir ürün ama günlük emek isteyen, tek tek elle toplanan bir meyve. Pastaneler, dondurmacılar ve özellikle kadınlardan yoğun talep var. Bu yıl inanın taleplere yetişemedik. 2026 yılında üretimi 2 dekara çıkararak yıllık 1 ton ürün hedefliyoruz. Üretmek, yetiştirmek çok güzel. İnsanlar bence ekmeli, üretmeli. Artık her şey köy hayatına geri dönüyor. Bizden örnek alıp çilek ve bahçe kurarak üretime başlayan birçok kişi oldu.”
AHUDUDU: YÜKSEK ANTİOKSİDAN VE C VİTAMİNİ KAYNAĞI
Ahududunun yüksek antioksidan, C vitamini ve lif içeriğiyle besleyici bir meyve olduğunu vurgulayan Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti: “Çalı şeklinde büyüyen ve Rubus familyasından olan ahududu meyvesi; siyah, mor, sarı ve hatta altın rengi çeşitlerine sahip olsa da genellikle parlak kırmızı renktedir. Tatlı-ekşi bir lezzete sahip olan bu meyve genellikle yaz aylarında tüketilir. Ayrıca marmelat, dondurma, reçel, pasta gibi sayısız tarifte de sıklıkla kullanılır. Ahududu, arılar için de önemli bir nektar kaynağıdır. Çilek ve ahududu bahçemizin yanında bulunan arılarımızın ürettiği balın aroması bu yıl gerçekten çok farklı oldu.” Haber: Erkan ALTUNTAŞ