20 Aralık 2025
Aksaray
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
-2°
Aksaray Egemen GÜNDEM Hasan Dağı Eteklerinde Üretime Başladı, Taleplere Yetişemiyor

Hasan Dağı Eteklerinde Üretime Başladı, Taleplere Yetişemiyor

Haberleri

Aksaray'a bağlı Helvadere beldesinde, Sinan Kocabaş tarafından Hasan Dağı’nın eteğindeki taşlık arazide 11 yıl önce deneme amaçlı başlatılan çilek üretimi başarılı sonuçlar verdi. Bu başarı üzerine Kocabaş, 2 yıl önce 1 dekar alanda denemek üzere ahududu ekimi yaptı. Bu yıl 500 kilo ahududu üretip kilosunu 500 liraya sattığını belirten Sinan Kocabaş, şunları söyledi: “Üretilen yerde bereket oluyor. Bu alanlar daha önce taşlık ve atıl arazilerdi. Ailecek emek vererek çilek üretmeye başladık. Her geçen yıl üretimi artırdık. Ahududu gerçekten çok bereketli bir ürün ama günlük emek isteyen, tek tek elle toplanan bir meyve. Pastaneler, dondurmacılar ve özellikle kadınlardan yoğun talep var. Bu yıl inanın taleplere yetişemedik. 2026 yılında üretimi 2 dekara çıkararak yıllık 1 ton ürün hedefliyoruz. Üretmek, yetiştirmek çok güzel. İnsanlar bence ekmeli, üretmeli. Artık her şey köy hayatına geri dönüyor. Bizden örnek alıp çilek ve bahçe kurarak üretime başlayan birçok kişi oldu.”

AHUDUDU: YÜKSEK ANTİOKSİDAN VE C VİTAMİNİ KAYNAĞI

Ahududunun yüksek antioksidan, C vitamini ve lif içeriğiyle besleyici bir meyve olduğunu vurgulayan Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti: “Çalı şeklinde büyüyen ve Rubus familyasından olan ahududu meyvesi; siyah, mor, sarı ve hatta altın rengi çeşitlerine sahip olsa da genellikle parlak kırmızı renktedir. Tatlı-ekşi bir lezzete sahip olan bu meyve genellikle yaz aylarında tüketilir. Ayrıca marmelat, dondurma, reçel, pasta gibi sayısız tarifte de sıklıkla kullanılır. Ahududu, arılar için de önemli bir nektar kaynağıdır. Çilek ve ahududu bahçemizin yanında bulunan arılarımızın ürettiği balın aroması bu yıl gerçekten çok farklı oldu.” Haber: Erkan ALTUNTAŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *