20 Aralık 2025
Aksaray
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
-2°
Aksaray Egemen ESNAF Asırlık Gelveri ekmeği ilgi arttı

Asırlık Gelveri ekmeği ilgi arttı

Aksaray iline bağlı eski adı Gelveri olan Güzelyurt, kiliseleri, manastırları ve taş evlerinin yanında geleneksel lezzeti olan ekmeği ile de dikkat çekiyor. 

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yaşayan Ramazan Tetik,8 yıldır Geleneksel Gelveri ekmeğini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Tetik, “Gelveri ekmeği uzun yıllardır ilçemize has bir ekmek çeşididir. Önceden annelerimiz 15 günde bir ortaklaşa Gelveri ekmeği yapıyordu. Bende bu mesleği annemden öğrenerek, eşim ve kızım ile birlikte yapmaya başladım. İlçemizin vatandaşları ve ilçe dışından gelen misafirlerimiz mutlaka ekmekten alıp götürüyorlar.” dedi.

Katkısız ekmek üretiyoruz 

Ekmeğin kendine has bir tadının ve kokusunun olduğunu kaydeden Tetik, “Gelveri ekmeğini ekşi mayalama yöntemi ile yapıyoruz. Tuz, maya ve un kullanılarak hazırladığımız bu ekmek; yoğrulduktan sonra mayalanmaya bırakılıyor ve hamur dinlendiriliyor. İçerisine başka hiçbir katkı maddesi katılmıyor.  Pişirme kıvamına gelen hamur odun ateşinde taş fırına atılıp, kızartılıyor.Yaklaşık 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Bunun yanında lokantalar buradan sıcak ekmek temin ediyorlar ve ekmeğimiz çok beğeniliyor. Birde hafta sonları ilçemizi ziyarete gelen yerli yabancı misafirlerimiz tercih ettiği için ekmeğimiz erken bitiyor. Taleplerden memnunuz.” Diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *