Havaların soğumasıyla birlikte tezgâhlarda yerini alan bal kabakları, Aksaray halkından yoğun ilgi görüyor. Binbir emekle işlenerek damakları şenlendiren bal kabaklarını satan esnaf Süleyman Kavramaz, “Bal kabağının serüveni aslında uzun. Eylül başında tarladan hasat edilmeye başlanır. Tarladan toplama süresi yaklaşık bir ay sürer; sapları kesilir, toplanır ve depolanır. Biz de bu yıl Afyon’dan bir tır dolusu bal kabağı getirdik. İsteyene tüm, isteyene ise temizlenmiş olarak veriyoruz. Talep bu yıl oldukça iyi durumda. Kabak tatlısı hem ucuz hem de doğal olduğu için sofraların vazgeçilmezi oldu,” dedi.
ALTIN SARISI RENGİ VE LEZZETİYLE AKSARAYLILARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
Kabak tatlısının yapılışından da bahseden Söylemez, “2 kilo kabağın içine 4 su bardağı şeker koyup tencerenin içinde akşamdan sabaha kadar bekletmek gerekiyor. Daha sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilip servise hazır hale geliyor. Üzerine tahin ve ceviz dökülerek afiyetle tüketiliyor. Bunun haricinde kirece yatırıp çıtır çıtır yapıp yiyen de var. Günümüzde en ucuz ve en sağlıklı tatlılardan biri olan kabak tatlısı, altın sarısı rengi ve lezzetiyle Aksaraylıların vazgeçilmezi oldu,” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT