Melisa çayının günün hangi saatlerinde içilebileceğini ve nasıl hazırlanması gerektiğini anlatan Kuruöz, şöyle konuştu: “Melisa çayı özellikle akşam yatmadan önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır. Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki olduğunu söylemek doğru olur. Sakinleştirici özelliğe sahip melisa çayı, normal demleme usulüyle hazırlanır; sıcak suya 4-5 yaprak atılır ve 5 dakika demlendikten sonra içilir. Kültürel anlamda yetiştirilen, özellikle limoni melisa en önemli ve en etkili olanıdır. Melisa çayı diğer bitki çaylarıyla da kombinlenebilir; ıhlamur, tarçın, zencefil, kedi otu, lavanta, kekik, kantaron, civanperçemi, anason ve karanfil gibi bitkilerle karıştırılarak tüketilebilir. Melisa çayıyla karıştırılan oğul otu ise arıcılıkta kullanılmaktadır.”
“HER ŞEYİN FAZLASI ZARAR”
Bitki çaylarının kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ve tüketilmeden önce doktora danışılmasının önemine değinen Kuruöz, “Tabii ki her şeyin fazlası zarardır. Melisa çayını kullanmadan önce, eğer herhangi bir antidepresan ilaç alıyorsanız ya da düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Müşterilerimiz bitki çayı istediğinde, herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadıklarını mutlaka soruyoruz. Özellikle kadınların hamilelik dönemlerinde melisa çayı başta olmak üzere birçok bitki çayını doktora danışmadan kullanmamaları gerektiğini vurguluyoruz. Melisa çayının belirli bir mevsimi yoktur, her zaman tüketilebilir. Kış aylarında ise başta ıhlamur olmak üzere zencefil, zerdeçal, çörek otu, ada çayı, udi hindi çayı, papatya, kuşburnu, karanfil ve ekinezya gibi birçok bitki çayı faydalı olabilir,” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT