Aksaray’ın Laleli Mahallesi’nde 15 yıl önce küçük bir sera kurarak sebze üretimine başlayan Hasan Hüseyin Ulu, geçen süre içinde işlerini büyüterek 5 bin metrekarelik modern bir seraya ulaştı. Ulu, bu serada yılda 3 kez hasat yapıyor. 35 yıldır tarımla uğraşan çiftçi Hasan Hüseyin Ulu, “15 yıl önce 200 metrekare ile başladığım seracılık işini zamanla geliştirerek bugün 5 bin metrekareye çıkardım. Üretim sezonlarında yaklaşık 7–8 kadın çalışanımıza da istihdam sağlıyoruz. Nisan ayı başında salatalık, domates, biber ve patlıcan ekimine başlıyoruz. Haziran ayında hasat başlar ve kasım ayına kadar devam eder. Bu ürünler bittikten sonra kış dönemini geçirmek için dönüşümlü olarak ıspanak ve kuru soğan ekiyoruz. Yılın ilk ürününün hasadını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Bu yıl yeşil soğana talebin oldukça yüksek olduğunu belirten Ulu şöyle devam etti: “Aksaray’da soba ile ısıtma yapmadan, soğuğa dayanıklı yeşil soğan ve ıspanak üretiyoruz. Seramız gündüzleri yalnızca güneş ışığıyla ısınıyor, geceleri ise soba yakarak ısıyı dengede tutuyoruz. Kış aylarında soğanın yetişme süresi 45–50 gün arasında değişiyor. Seralarımızda 10 gün ara ile ekim yapıyoruz; böylece sürekli taze soğan ve ıspanak elde ediyoruz. Ürünlerimizi şehirdeki pazar ve manavlara gönderiyoruz. Antalya ve Mersin’den gelen yeşil soğan kilo ile satıldığı için fiyatı yüksek oluyor; onlar bağ olarak üretmiyor. Biz ise bağ şeklinde satış yapıyoruz ve bir bağ soğan bir ailenin ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor.”

YERLİ ÜRETİMDE ISPANAKTA MARKA OLDUK
Yerli ıspanağa olan ilginin her geçen yıl arttığını söyleyen Ulu, “Laleli Mahallesi’nde yetiştirdiğimiz ıspanak, Adana, Mersin ve Antalya’da üretilen ıspanaktan daha lezzetli. Son yıllarda vatandaşlarımız Akdeniz bölgesi ıspanağı yerine Laleli ıspanağını tercih ediyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olduğu için talep çok yoğun. Biz de günlük olarak pazar ve manavlara sevkiyat yapıyoruz. Ispanak; demir, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olduğu için her evde tercih edilen bir üründür. Birçok şekilde tüketilen bu yeşil sebzenin yemeği de oldukça sevilir” diye konuştu.Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ