Soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı ve hastalıklardan korunmanın en iyi yollarından biri doğal ürünlerle beslenmektir. Bu doğal ürünlerden biri de soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olarak bilinen pekmezdir. Aksaray’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar pekmeze yoğun ilgi gösteriyor. Kış mevsiminin gelmesiyle pekmez satışlarının arttığını belirten Numune Gıda İşletmesi sahibi Murat Topaç, “Enerji deposu olan pekmeze ilginin her geçen gün artması, son yıllarda değerinin daha iyi anlaşılmasını sağladı. Halkımızın büyük bir çoğunluğu tahin-pekmezi çok seviyor. Pekmez, insan vücudunu dinç ve dinamik tutuyor, enerji açısından da güçlü bir besin kaynağı. Yaz dönemlerinde tahin bulama tercih edilirken, havaların soğumasıyla birlikte tahin-pekmez daha çok tüketiliyor. Üzüm pekmezi ve harnup pekmezi özellikle soğuk algınlığına bire bir ilaç gibi geliyor. Köylerde yaşayan vatandaşlar genellikle üzüm pekmezini tercih ederken, şehirde yaşayanlar ise harnup pekmezine yöneliyor,” ifadelerini kullandı.
“KANSIZLIĞA VE SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELİYOR”
Pekmezin metabolizmayı hızlandırdığını belirten Topaç, “Pekmez kan dolaşımını hızlandırır. Bu nedenle insanlar kendilerini daha dinç ve enerjik hisseder. Kış döneminde görülen hastalıkların büyük bir kısmı bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanıyor. Pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı adeta bir kalkan görevi görüyor. Sabahları bir kaşık pekmez tüketmek kansızlığa ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırdığı için vücut ısısının düşmesini de engelliyor. Aksaray’ın kışı sert geçer; böyle havalarda gerek yaşlılar gerekse çocuklar pekmez tükettiklerinde gün boyu daha dinç olur ve soğuğa karşı kendilerini koruyabilirler. Sadece soğuğa karşı değil, koronavirüse karşı da koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor. Biz işletme olarak Yuva ve Kargın yöresinde üretilen pekmezleri tercih ediyoruz. Pekmez fiyatlarımız da gayet uygun,” dedi. Foto-Haber: Ali FURAT