Asırlık Gelveri ekmeği ilgi arttı

Aksaray iline bağlı eski adı Gelveri olan Güzelyurt, kiliseleri, manastırları ve taş evlerinin yanında geleneksel lezzeti olan ekmeği ile de dikkat çekiyor. 

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yaşayan Ramazan Tetik,8 yıldır Geleneksel Gelveri ekmeğini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Tetik, “Gelveri ekmeği uzun yıllardır ilçemize has bir ekmek çeşididir. Önceden annelerimiz 15 günde bir ortaklaşa Gelveri ekmeği yapıyordu. Bende bu mesleği annemden öğrenerek, eşim ve kızım ile birlikte yapmaya başladım. İlçemizin vatandaşları ve ilçe dışından gelen misafirlerimiz mutlaka ekmekten alıp götürüyorlar.” dedi.

Katkısız ekmek üretiyoruz 

Ekmeğin kendine has bir tadının ve kokusunun olduğunu kaydeden Tetik, “Gelveri ekmeğini ekşi mayalama yöntemi ile yapıyoruz. Tuz, maya ve un kullanılarak hazırladığımız bu ekmek; yoğrulduktan sonra mayalanmaya bırakılıyor ve hamur dinlendiriliyor. İçerisine başka hiçbir katkı maddesi katılmıyor.  Pişirme kıvamına gelen hamur odun ateşinde taş fırına atılıp, kızartılıyor.Yaklaşık 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Bunun yanında lokantalar buradan sıcak ekmek temin ediyorlar ve ekmeğimiz çok beğeniliyor. Birde hafta sonları ilçemizi ziyarete gelen yerli yabancı misafirlerimiz tercih ettiği için ekmeğimiz erken bitiyor. Taleplerden memnunuz.” Diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ  

İLGİLİ HABERLER