Arıcılar Mersin yerine Aksaray’da arılarını kışlatmaya başladılar

Aksaray’da kuraklık ve iklim değişikliği arıcıları zorlarken, üreticiler artık arılarını Mersin yerine kendi memleketlerinde kışlatmaya başladı.

Aksaray’da kuraklık ve iklim değişikliği arıcıları zorlarken, üreticiler artık arılarını Mersin yerine kendi memleketlerinde kışlatmaya başladı. Üniversitede arıcılık bölümünden mezun olan Mustafa Çetinkaya, “Arıcılığa 1998 yılında başladım. Eğitimim 2 yıl sürdü ve 25 yıldır profesyonel arıcılık yapıyorum. Mesleğe 40 kovanla başlamıştım, şu anda 350 kovan arım var. Önceki yıllarda kış dönemi için Mersin’e gidiyorduk. Hem maliyetlerin artması hem de iklim şartları sebebiyle son 3 yıldır Mersin’e gitmeyi bıraktık. Sahil kesimlerinde çok ilaç kullanılmaya başlandı. Bahar ot ilacı ve narenciye ilacı çok olunca bu da arı kayıplarına neden oldu. İstediğimiz sonuçları alamayınca biz de arılarımızı Aksaray’da kışlatmaya başladık. Kasım ayı sonunda gelmemize rağmen gündüz sıcaklıkları sanki Mersin gibiydi. Böyle olunca gezginci arıcılık yerine yılın 12 ayı Aksaray’da mesleğimizi sürdürüyoruz. Bizim gibi birçok üretici artık yaz kış Aksaray’da üretim yapıyor” dedi.

BALI GÜVENİLİR ÜRETİCİLERDEN ALIN

 

Bu yıl bal veriminin Aksaray’da iyi olduğunu belirten Çetinkaya, “Biz işletme olarak 4 tona yakın bal aldık. Bizde bal ve arı üretimi var. Kaliteli bir bal sadece laboratuvar ortamında anlaşılır. Balı güvendiğiniz üreticilerden almanızı tavsiye ederim. Üreticiler olarak da arılarımızı kışa hazırladık. İnşallah 2026 yılında kar ve yağmurumuz bol olur ve bereketli bir yıl geçiririz” diye konuştu. Haber: Erkan ALTUNTAŞ 

İLGİLİ HABERLER