Aksaray’da güz dönemi fidan dikimleri, fidan satan esnafların işlerini hareketlendirdi. Sonbaharın gelmesiyle birlikte fidan satışlarının hızlandığını belirten esnaf Ahmet Canbulut , “Getirdiğimiz tüm çeşitler kısa sürede tükeniyor. Bu dönemde genellikle çam ağaçları, lavanta, taflan ve gül çeşitleri tercih ediliyor. Çam fidanlarının fiyatları 150 liradan 20 bin liraya kadar değişiyor. En çok tercih edilen ise 750 bin lira değerindeki mavi selviler. Aksaray’a çok uyum sağladı, toprak seçmiyor ve susuzluğa dayanıklı bir çam çeşidi. OSB’de bile yetişti. Üstelik hoş bir kokusu olduğu için vatandaşların ilk tercihi oluyor” dedi.
GÜZ DÖNEMİ DİKİMİ DAHA AVANTAJLI
Meyve fidanlarının fiyatlarının uygun olduğunu ifade eden Canbulut, “Aksaraylılar olarak güz dönemi meyve dikimine pek alışkın değil. Biz işletme olarak getiriyoruz. Birçok kişi bahar döneminde dikmeyi tercih ediyor. Oysa güz dikimi daha avantajlı. Çünkü ağaç uyurken dikiliyor ve bir yıl avantaj sağlanıyor. Kış döneminde sulama gerekmiyor ve kök sağlıklı şekilde büyüyor. Bahar döneminde dikilen ağaç ise sulama talep ediyor” diye konuştu.
SAĞLAM DİKİM İÇİN TÜPLÜ FİDAN TERCİH EDİLMELİ
Fidan dikimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Canbulut, şunları söyledi: “Toprak önceden gübrelenip sürülmeli ve dikilecek çukurlar hazırlanmalıdır. İşlenmiş toprakta en az 60 santim derinlikte çukur kazılmalı, işlenmemiş toprakta ise üst ve alt katmanlar yer değiştirilmelidir. Çukur dipleri kabartılarak sulanmalı ve tüplü fidanlar kökleri dağıtmadan, naylonu çıkarılarak nazikçe yerleştirilmelidir. Fidan dik durmalı ve kökleri hava almayacak şekilde toprakla doldurulmalıdır. Toprak sıkıştırıldıktan sonra fidan çevresine 10-15 santim derinliğinde ve 80-100 santim çapında sulama çanağı hazırlanmalı, son olarak can suyu verilmelidir. Dikim için rüzgarsız, bulutsuz ve yağmur olmayan günler tercih edilmeli, köklerin hava ile temas etmemesi büyük önem taşır.” Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ